Shirley Boys’ and Avonside Girls’ High School

Project Overview

Shirley Boys High School is one of the premier schools in the East Christchurch with an enrolment of over 1,200 students. In April 2019 Shirley Boy’s High had officially relocated from 77 North Parade to the former QE2 site with the multi-million-dollar campus. The development work was carried out from late 2017 till early 2019, where the new primes were completed by term 2 of 2019.

Avonside Girls’ High School is based on the same campus, with two schools operating as separate entities. The teaching remains independent, but some facilities are shared between them, including a 650-seat theatre, library, café and gymnasium.

Goal

OuterSpace was commissioned to provide the exceptional landscaping services at one of the largest commercial construction sites in the East Christchurch in the past few years. The challenge was to handle tight deadlines when delivering the project.

Solution

The highly organised process and professional team dedicated to delivering the project according to the Health & Safety regulations and up to the highest standards have contributed to the success of the landscape development on site.

Functionality, aesthetics and robustness form the concept of the design and the construction project. The goal was to create multifunctional spaces to support opportunities for students to learn, socialise and hold events. Some of the features included the installation of worm bins which are used for producing fertilisers and plant food, greenhouses for raising the seeding for wetlands, raised vegetable planters, special needs tactile walls and science ponds. Another outstanding feature was a Hangi Pit with large logs for holding cultural events.

Accessibility options for the outdoor spaces had been given a thorough consideration with the Special Needs Unit hosting the trampolines, worm bins and vegetable planters accessible by wheelchairs.

As a result, the development has a high-quality aesthetic landscape which provides spacious outer spaces for the new building complex which focuses on hands-on learning approach, accessibility, social interaction and individual development of the students.

Jordan Frizzell
[email protected]